2 خواب آشفته نتانیاهو برای ایران | ریاض میان ایران و آمریکا وساطت می کند؟
همشهری آنلاین – گروه سیاسی: در شرایطی که تنها چیزی در حدود ۱۰ روز به پایان سال میلادی جاری باقی است، خاورمیانه همچنان آبستن تحولاتی است که چشمانداز تیره و تاری را برای آینده صلح و ثبات در منطقه ترسیم کردهاست. سقوط دولت بشار اسد در سوریه جزو آخرین تغییر و تحولات سیاسی در منطقه است که نقش تعیینکنندهای در آینده معادلات امنیتی غربآسیا خواهد داشت.
این در حالی است که تصمیمسازان تلآویو دراین میانه میکوشند با موجسواری روی تحولات اخیر در دمشق، تحقق راهبردهای سیاسی – امنیتی خود را پیگیری کرده و همانگونه که بارها تاکید کردهاند، «نقشه خاورمیانه» را براساس صورتبندی مطلوب خود، ترسیم کنند؛ راهبردی که البته با مانع بزرگی به نام «ایران» مواجه است.
تحلیلگران غربی معتقدند با توجه به موانع پیش روی تلآویو در پیشبرد اهداف توسعهطلبانهاش، اکنون جمهوریاسلامی به اصلیترین دغدغه رژیمصهیونیستی در معادلات منطقهای تبدیل شدهاست. براین اساس هم هست که ناظران تحولات منطقه براین اعتقادند که با توجه به تحولات اخیر، بنیامین نتانیاهو در مواجهه با ایران، از یکسو بهدنبال بهرهبرداری از پرونده هستهای ایران برای افزایش فشارها بر جمهوریاسلامی است و ازسوی دیگر میکوشد از تحولات اخیر در سوریه برای خلاصی از محاصره محورمقاومت بهره بگیرد.
خواب آشفته نتانیاهو
در چنین شرایطی خبرگزاری رویترز روز جمعه در تازهترین گزارش خود درباره تحولات منطقه، به بررسی راهبردهای تلآویو برای مواجهه با ایران پرداخته و تاکید کردهاست که نخستوزیر رژیمصهیونیستی پس از آتش بس با حزبالله لبنان و احتمالا طی هفتههای آینده با حماس، به ایران چشم خواهد دوخت.
رویترز در این گزارش با تاکید بر اینکه «۲۰۲۵، سال سختی برای نتانیاهو در مواجهه با دشمن سرسختش، یعنی ایران خواهد بود»، مینویسد: «نخستوزیر اسرائیل میخواهد اهداف استراتژیک خود را تثبیت کند؛ اهدافی از جمله «تشدید کنترل نظامی بر غزه»، «خنثیکردن جاهطلبیهای هستهای ایران» و «بهرهبرداری از سقوط دولت اسد برای برچیدن متحدان تهران».
در شرایطی که صهیونیستها سقوط بشار اسد و تخریب زیرساختهای نظامی این کشور را «موفقیتی بینظیر» برای خود میدانند، سادهسازی تحولات منطقهای و تلاش برای ارائه تصویری از «ایران تضعیف شده» در سرخط راهبردهای تبلیغی – رسانهای صهیونیستها قرار دارد.
انتخاب جدی ایران؟
رویترز در گزارش تازه خود به یکی دیگر از اهداف کانونی تلآویو در مواجهه با ایران اشاره میکند، یعنی توان موشکی جمهوریاسلامی؛ «نتانیاهو میخواهد برنامه هستهای و موشکی ایران را به صفر برساند و تمرکزی تسلیمناپذیر برای از بین بردن و خنثی کردن این تهدیدهای راهبردی علیه اسرائیل بهکار گیرد».
در ادامه این گزارش آمدهاست: «ناظران خاورمیانه میگویند ایران با یک انتخاب جدی روبهروست: یا به برنامه غنیسازی هستهای خود ادامه دهد یا فعالیتهای اتمیاش را کاهش دهد و با مذاکرات موافقت کند». اگرچه برخی «حمله به تاسیسات اتمی ایران» را از راهبردهای تلآویو برای مقابله با فعالیتهای هستهای جمهوریاسلامی عنوان میکنند، اما درعینحال به این نکته نیز واقفند که دست زدن به چنین حماقتی ازسوی رژیمصهیونیستی، هزینههای سنگینی را به تلآویو تحمیل خواهد کرد؛ هزینهها و تبعاتی که مقامهای صهیونیست و کارشناسان غربی بارها به آن اذعان کردهاند.
دو خبر تازه
نحوه مواجهه با ایران در شرایطی به اصلیترین دغدغه مقامهای تلآویو تبدیل شدهاست که بهنظر میرسد نتانیاهو حساب ویژهای روی کلید زدن سیاست «فشار حداکثری ۲» علیه ایران در دولت دوم ترامپ باز کردهاست. در چنین شرایطی نتانیاهو از یک سو به فعال کردن «مکانیسم ماشه» ازسوی تروئیکای اروپایی دل بسته و ازطرف دیگر، دور تازهای از رویکردهای ضدایرانی ترامپ را فرصتی برای افزایش فشارها بر ایران میداند.
اینها در حالی است که درباره تحولات این دو حوزه خبرهای تازهای به گوش میرسد؛ نخستین خبر از احتمال آغاز دور جدید مذاکرات میان تهران و تروئیکای اروپایی در روزهای آینده خبر میدهد. لارنس نورمن، خبرنگار روزنامه آمریکایی «والاستریت ژورنال»، که با تمرکز ویژهای تحولات رایزنیهای برجامی ایران و غرب را پیگیری میکند، روز جمعه طی پستی در فضایمجازی، مدعی شد احتمالاً در ماه ژانویه نمایندگانی از ایران و اتحادیه اروپا و تروئیکای اروپایی دور جدیدی از مذاکرات را آغاز خواهند کرد.
دومین خبر هم که ازسوی برخی منابع منطقهای منتشر شده، درباره احتمال نقشآفرینی پررنگتر ریاض بهمنظور کاهش تنشها میان تهران و واشنگتن در دوره ترامپ است. گفته میشود با توجه به افزایش ملموس روابط و مناسبات ایران و عربستان، ریاض بیمیل نخواهد بود که از روابط خود با واشنگتن برای تعدیل تنشهای میان ایران و آمریکا بهره بگیرد. این در حالی است که براساس تازهترین خبرهای منتشر شده، عربستان و اسرائیل در مذاکرات عادیسازی روابطف به پیشرفتهایی دست یافتهاند.