گشت و گذار در بزرگترین کتابخانه وقفی کشور
همشهری – نیلوفر ذوالفقاری: برخی آثار موقوفه در پایتخت به دلیل نگهداری از آثار ارزشمند تاریخی، اسناد و نسخ خطی، اهمیت زیادی دارند. کتابخانه ملی ملک جزو این دسته از موقوفات است.
نام مقصد: کتابخانه ملک
نشانی: خیابان امام خمینی(ره)، جنب ساختمان وزارت امور خارجه
گنجینه نفیس و کمیاب
سال ۱۳۲۳ زمینی وسیع در باغ ملی تهران، توسط حسینآقا ملک برای ساخت ساختمان جدید کتابخانه و موزه ملک وقف شد، اما احداث این مجموعه سال ۱۳۶۴ شروع شد و بیشتر از ۱۰ سال طول کشید تا به پایان برسد. کتابخانه ملی ملک با داشتن ۱۹ هزار عنوان نسخه خطی نادر و نفیس، یکی از ۶ گنجینه بزرگ نسخ خطی ایران است. به همین دلیل هم برای پژوهشگران، استادان دانشگاه، دانشجویان و البته گردشگران مراجعه به این کتابخانه نفیس جذاب و مفید است. ۵ کتابخانه دیگری که در کشور به حفظ نسخ خطی معروفند عبارتند از کتابخانه ملی، کتابخانه آستان قدس رضوی، کتابخانه مجلس شورای اسلامی، کتابخانه مرحوم آیتالله مرعشی نجفی و کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران. ویژگی اصلیای که کتابخانه ملک را از کتابخانههای مشابه خود مجزا میکند، نفیس بودن و ارزش هنری آثار در آن است. بسیاری از آثار این کتابخانه بدون مشابه و کمیاب هستند.
مرمت نسخ خطی
کتابخانه موزه ملی ملک حدود ۷۰ هزار کتاب چاپی، ۳۴۰۰ کتاب چاپ سنگی و ۵۴۸ عنوان نشریه ادواری در ۴۰۰۰ مجلد است. بخش قابلتوجهی از کتابهای چاپی متعلق به پیش از سال ۱۳۲۰ هستند و جزو نخستین کتابهای چاپی ایران محسوب میشوند. کتابخانه ملک در همه این سالها با خرید کتابهای خطی و چاپی از محل عواید موقوفات ملک غنیتر شده و این روند همچنان ادامه دارد تا این گنجینه ارزشمند روزبهروز باارزشتر شود. اگر سری به این کتابخانه بزنید میبینید که غیراز مخازن کتاب و تالارهای مطالعه، بخشهای مجهزی هم برای انجام امور فنی مانند مرمت نسخ خطی، عکاسی و تهیه میکروفیلم، صحافی، جلدسازی و… در این کتابخانه فعال هستند. در کنار این بخشها، انتشارات مؤسسه هم از سال ۱۳۴۸ برای چاپ و نشر نسخ خطی موجود در کتابخانه و آثار پژوهشی مرتبط با آنها راهاندازی شده است.